Kokeile kulttuuripassia!

Marjaana Heinonen
7.5.2019

Passeja jaossa keskiviikkokerhossa. Passiin merkitään kulttuurikäynnit: konsertit, teatterit tai vaikka runomatineat, elokuvat, taidenäyttelyt jne. Passi palautetaan täytettynä liittoon ja passin palauttanut palkitaan.

Jokainen passin täyttäjä palkitaan kulttuuritunnustuksella ja runokirjalla, koska hän on osoittanut olevansa monipuolinen kulttuurin tuntija ja käyttäjä sekä samalla hoitanut itseään.

Kulttuuri on erilaisten ja lukuisten tieteellisten tutkimusten mukaan todettu olevan oiva mielenterveyden edistäjä ja tukija. Onpa kulttuuria käytetty ihmisten terveyden korjaamiseenkin. Tunnemme luovien terapioiden merkityksen. Osa meistä lienee osallistunut taideterapiaan, tanssiterapiaan, musiikkiterapiaan tai biblio-eli kirjallisuusterapiaan. Näiden kaikkien taiteen lajien on todettu käytännössä olevan erinomaisia tervehdyttäviä toimintoja.

Omaehtoisesti siis voi hoitaa terveyttään, kun osallistuu monenlaisiin kulttuuritapahtumiin.

Kulttuurikäsite on moninainen ja sisältää lukuisia taiteen lajeja: on teatteria, näyttelyitä, elokuvaa ja musiikkia. Mutta urheilukin on kulttuuria.

Kulttuuri virkistää ja irrottaa arjesta ainakin joksikin aikaa. Se antaa loman sairauksista. Se ruokkii tunteita: saa iloita, nauraa, itkeä ja vaikuttua. Kulttuuri vahvistaa osallisuuden tunnetta: Olen jakamassa jotakin useiden muiden kanssa. Kulttuuri sopii sellaisiinkin tilanteisiin, jolloin ei lähtiessä ole kovin hyvässä kunnossa, koska se vie ajatuksia pois ongelmista. Kulttuuritapahtumiin osallistuminen ruokkii luovuutta ja lisää selviytymistä.