Umpimähkä 12.5.2016

Vilkkimäen Kahvimuseo (Kuva: Veijo Jantunen)

Umpimähkäretken yllätyskohteita olivat Liedon Vilkkimäen meijeri ja Kaarinassa sijaitseva Kuralan kylämäki, lounasta syötiin Tuorlan Kartanossa Kaarinassa.

Vilkkimäen meijeri on Liedon 1927 rakennettu. Meijeri toiminut sodan aikana ammusvarastona, Aura-sinihomejuusto on kehitetty siellä. Meijerin Kahvimuseossa on esillä Suomen laajin kahviaiheinen kokoelma. Se käsittää noin 2 000 erilaista kahvipakkausta, sekä kahvipannuja, kahvimyllyjä ja muuta esineistöä, kuten kahvipakettien mukana olleita keräilykuvia. Museota ylläpitää Vilkkimäen Kahvimuseo -yhdistys.

Retkeläiset Iso-Kohmon tuvassa (Kuva: Veijo Jantunen)

Kuralan Kylämäki Kaarinassa avautui yleisölle 1988. Paikasta ei haluttu tehdä tavanomaista ulkomuseota vaan ”Elävän historian kylä”, jossa tekemisen ja toiminnan avulla kerrotaan menneisyydestä.

Kylän sydän on Iso-Kohmon talo, joka elää 1950-lukua. Vierailija tapaa tuvan lieden äärestä emännän, joka päivittäisten askareidensa ohessa ehtii kertoa kylästä ja sen historiasta. Talo on sisustettu samanlaiseksi, kuin se oli 1950-luvulla, ja Iso-Kohmon tuolloiset asukkaat ovat läsnä valokuvina ja emännän kertomuksissa.

Kuralan kylä kuuluu Aurajoen kansallismaisemaan jaTurun kansalliseen kaupunkipuistoon, ja on yksi Museoviraston määrittämistä valtakunnallisesti merkittävistä rakennetuista kulttuuriympäristöistä, ja on yksi määrittämistä. Kuralan esineistö kuuluu Turun Museokeskuksen opetuskokoelmaan. Tämä mahdollistaa sen, että myös kävijät voivat koskea ja kokeilla: tuoleilla saa istua, lehtiä saa selailla ja leluilla leikkiä.