Mikä ihmeen maisa? 26.2.

Moni meistä on jo tutustunut Maisaan, aika moni on ollut tyytyväinenkin. Keskiviikkokerhossa Maisan taustoja ja tavoitteita selvitti Apotti-ohjelman kehittelyä vetänyt Timo Pitkänen Vantaan Sosiaali- ja terveydenhuollon toimialan Digipalveluista.
Maailman meno on sellainen, että - halusimme tai emme - meidät totutetaan tai ehkä pikemminkin pakotetaan itsepalveluun. Kaupan ja pankin aloilta se on jo tuttua, nyt on vuorossa terveyspalvelut. Se vähentää järjestävän tahon kuluja ja ns. turhia "lähikäyntejä", toivottavasti jatkossa myös ruuhkia.

Maisassa on enemmän mahdollisuuksia sähköiseen asiointiin kuin Omakannassa. Maisan avulla voi ajasta ja paikasta riippumatta mm.

- varata ajan moniin eri terveydenhoidon palveluihin,
- perua ja tarkistaa aikoja,
- tarkastella laboratoriotuloksia,
- pyytää reseptien uusintaa,
- täyttää sosiaalihuollon hakemuksia,
- kysyä neuvoa ammattilaiselta ja myös
- asioida valtuutettuna omaisen puolesta.

Maisan käyttö onnistuu sujuvasti niin tietokoneella, tabletilla kuin kännykän mobiilisovelluksellakin. Järjestelmään kirjaudutaan pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sähköisellä henkilökortilla, joten Maisan käyttö on tietoturvallista.
Apotti ja Maisa ovat alueellisia systeemejä, niiden tiedot ovat käytettävissä tällä hetkellä Vantaalla ja HUSin sairaaloissa, myöhemmin myös useimmissa Uudenmaan kunnissa lukuunottamatta Espoota.

Moni lääkäri ja muu hoitohenkilökuntaan kuuluva motkottaa, että tietojen kirjaamiseen kuluu nyt liikaa aikaa, vastaaottoajat pitenevät ja ruuhkat lisääntyvät. Timo Pitkänen luottaa kuitenkin hoitohenkilökunnan käyttöön suunniteltuun Apottiin ja sen asiakaskäytössä olevaan Maisa-verkkopalveluun. Kunhan sisäänajo on tehty, "lastentaudeista" päästy ja hoitohenkilöstö tottunut Apottiin ja me terveydenhuollon asiakkaat Maisaan, hyötyvät sekä kunnat että kuntalaiset vaikkapa ajantasaisen tiedon ja lisääntyvän potilasturvallisuuden muodossa. Lisäksi pidemmällä tähtäimellä kerättyä tietoa voidaan hyödyntää tutkimustyössä, joka koituu myös kansalaisten hyväksi (mh).

Lisää tieto löytyy Vantaan kaupungin sivulta Mikä on Maisa