13.10. Käyttökelpoiset älypuhelinsovellukset

13.10.2021

Tutustuimme kiinnostaviin ja hyödyllisiin älypuhelin-sovelluksiin

- ja kyllä niitä onkin...

 

Kyllähän meillä jo melkein jokaisella se älypuhelin on, mutta mitenkähän on "luurin" käyttö hyödyllisenä apuvälineenä ja arjen helpottajana? Ja pysymmekö lainkaan kehityksen perässä, kun uutta ja uutta "appsia" ilmaantuu markkinoille melkein päivittäin.

John Witham opasti meitä käyttämään älypuhelinsovelluksia. Jos et ehtinyt tai tohtinut saada apua Keskiviikokerhossa, voit varata neuvonta-ajan Johnilta numerosta 050 3297932.

Kaikkia meitä ujostuttaa oma tietämättömyytemme ja avuttomuutemme uuden edessä, emme tunne emmekä ymmärrä sen enempää termejä kuin tekniikkaakaan. Me arastelemme, vaikka lapsenlapsemmekin heti tutin suustaan otettuaan näpelöivät puhelimiaan ja tablettejaan kuin ammatti-ihmiset.

Kansalaistoiminnan Keskus Leinikistä löysimme viehättävän ja kärsivällisen diginatiivin, John Withamin, joka koulutti korona-aikana ydistyksen hallituksen etäkokouksia pitämään. John lupautui myös kertomaan keskiviikkokerhossa ikäihmisille käyttökelpoisista ja välttämättömistäkin älypuhelinsovelluksista. 

Selaisia ovat esimerkiksi

- 112, josta voimme suoraan soittaa hätätilanteessa apua ja joka kertoo sekä itselle että puhelun vastaanottajalle tarkan sijaintimme. 

- karttapalvelut auttavat löytämään oikeaan osoitteeseen ja ne myös kertovat sijaintisi, jos olet eksyksissä.

- pääkaupunkiseudun joukkoliikennettä hallinnoivan yrityksen HSL-sovellus kertoo aikataulut, pysäkkitiedot ja reitit. Sen avulla voi ostaa matkalipun, jos matkakortti ei sattunut mukaan tai sille ei ole ladattu aikaa eikä arvoa riittävästi. Henkilökohtaisen matkakortin tilan voi tarkistaa Oma matkakortti-sovelluksella vain asettamalla puhelin matkakortin päälle. 

- Taksini-sovelluksessa tilaat auton jonottamatta ULA-taksikeskukseen ja näet samalla mikä taksi on tulossa ja milloin se tulee.

Viestisovelluksista hyvin suosittu ikäihmistenkin keskuudessa on WhatsApp, johon voi myös perustaa harrastus- ja kaveriporukoita ja tiedottaa hyvinkin pikaisesti akuuteista asioista.

Hyödyn lisäksi iloa tuottavat mm.

- Taskukirjasto, jolla voi tarkistaa jonkun teoksen saatavuutta kirjastosta ja myös varata sen,

- YLE Areena, josta voi tarkistaa sekä radio- että tv-kanavien ohjelmat sekä myös kuunnella ja katsella niitä.

Itse luen arkisin Helsingin Sanomat puhelimelta. Se on toki maksullinen, höpöhöpö-iltapäivälehtiä voi lukea ilmaiseksi, jos sielu sietää. Uusin suosikkini on EasyPark, joka helpottaa autoilijaelämääni ja tänään John asensi minulle Askelmittarin! Jospa se innoittaisi vaihtamaan autossa istumisen hölköttämiseen (mh). 

PS. John Witham voi opastaa myös henkilökohtaisesti ja auttaa sovellusten valitsemisessa ja asentamisessa. Varaa aika Johnilta puhelimitse numerosta 050 329 7932.