24.11. Vanhusneuvoston esittely

24.11.2021 Keskiviikkokerhossa

Pätevää puhetta Vanhusneuvostosta

 

Kuntalain 27. pykälässä määritellään Vanhusneuvoston merkitystä näin:

Ikääntyneen väestön osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien varmistamiseksi kunnanhallituksen on asetettava vanhusneuvosto ja huolehdittava sen toimintaedellytyksistä. Vanhusneuvostolle on annettava mahdollisuus vaikuttaa kunnan eri toimialojen toiminnan suunnitteluun, valmisteluun ja seurantaan asioissa, joilla on merkitystä ikääntyneen väestön hyvinvoinnin, terveyden, osallisuuden, elinympäristön, asumisen, liikkumisen tai päivittäisistä toiminnoista suoriutumisen taikka heidän tarvitsemiensa palvelujen kannalta.

Vanhusneuvoston varapuheenjohtaja Marja-Liisa Saares ja neuvoston varajäsen Sirkka Laaksonen vaihtoivat kokemuksia ennen kerhon alkua.

Marraskuun viimeiseen Keskiviikkokerhoon saimme puhujaksi Vantaan Vanhusneuvoston selkeäsanaisen ja napakan varapuheenjohtajan Marja-Liisa Saareksen. Kuulimme, kuinka neuvosto työskentelee ja keistä tuo 25-jäseninen "konklaavi" koostuu.

Marja-Liisa on toiminut vasta lyhyen aikaa vanhusneuvostossa, mutta pitää sen työtä erittäin tärkeänä. Vantaalla ikäihmisten osuus väestöstä on suuri ja kasvaa edelleen. Ensi vuoden iso ponnistus on aluevaalit ja hyvinvointialueiden työn käynnistäminen. Kinkkisiä kysymyksiä on vaikkapa hoitohenkilökunnan sitouttaminen: useat vain käyvät kääntymässä vanhuspalvelussa työn raskauden ja vaatimattoman palkkauksen vuoksi. Ikäihmisiä koskevat sosiaali- ja terveysalan kysymykset kuuluvat jatkossa hyvinvointialueiden vanhusneuvostoille.

Myös eläkeläisjärjestöjen vapaaehtoistyölle Marja-Liisa haluaa sen ansaitseman arvon, niin että se tunnustetaan yhteisössä merkittäväksi ja arvokkaaksi. Siksi eläkeläisjärjestöjen toimintaedellytykset tulee turvata esimerkiksi maksuttomilla toimintatiloilla.

Neuvostolla ei ole päätösvaltaa, mutta se on ns. vaikuttava toimielin eli se antaa lausuntoja tärkeiksi arvioimistaan asioista. Neuvoston eläkeläisjärjestöjä edustavien jäsenten on todella pidettävä anturit ulkona, sillä virkamiehet eivät välttämättä tuo kaikkia ikäihmisiä koskevia asioita neuvoston tietoon. Näin jäi pimentoon mm. ikäihmisten oikeuden poistoi matkustaa puoleen hintaan päiväsaikaan HSY:n liikennevälineissä. Meidän on pidettävä meteliä itsestämme ja tuettava edustajiemme työtä vanhusneuvostossa. Leilan esittämää Anja Porion runon loppuhuipennusta lainaten "Vaviskaa! Vanhat naiset tulevat!" Ja vanhat miehet kans! (mh).