12.10. Omaishoitajien tuki

12.10. Nina Colliander ja Jonna Aalto, Asiakasohjausyksikkö, Vantaan kaupunki

Omaishoitajien tuki

Vantaan kaupungin asiakasohjausyksikön (konstikas nimi!) ammattilaiset Nina Colliander ja Jonna Aalto vakuuttivat, tarvitseva saa varmasti apua.

Miten tunnistaa omaishoitotilanne

Onko läheisesi sairastunut tai vammautunut? Onko läheisesi luonne muuttunut? Omaishoititilanteen arvioiminen ei aina ole helppoa edes ammattilaiselle, saati siten omaiselle. Jos vastuunjako perheessäsi on muuttunut, jos työmääräsi kotona on lisääntynyt tai huolesi läheisestäsi tai omasta jaksamisesta lisääntynyt, jos joudut hankkimaan tilapäistä apua, kun itse et ole paikalla, tai jos joudut jättämään omat tarpeesi huomiotta, perheessä on ehkä syntymässä tai on jo päällä omaishoitotilanne. Mieti, kuinka paljon hoitovastuuta voit ottaa. Mihin voimasi riittävät? On ehkä aika ottaa yhteys kunnan sosiaalitoimeen ja selvittää yhdessä ammattilaisten kanssa, mitkä palveluita voisit tueksesi saada.

Omaishoidolla tarkoitetaan vanhuksen, vammaisen tai sairaan henkilön hoitamista omaisen tai muun läheisen henkilön avulla. Omaishoidon tuki on kokonaisuus, joka muodostuu hoidettavalle annettavista tarvittavista palveluista sekä hoitajalle annettavasta hoitopalkkiosta, hoitovapaasta ja omaishoitoa tukevista palveluista. Se on harkinnanvarainen sosiaalipalvelu, jota kunta järjestää sitä varten varaamiensa määrärahojen turvin ja myös niiden rajoissa.

Laki omaishoidon tuesta on ollut voimassa vuodesta 2006

Omaishoidon tuen järjestämisestä vastaa hoidettavan kotikunta, joka tekee yhdessä omaishoitajan kanssa omaishoitosopimuksen. Älä epäroi kysyä neuvoa tai pyytää apua. Kukaan ei jaksa äärettömiin, vaikka kuinka rakastaisi lähimmäistään.

Lisää tietoa löydät STM:n sivuilta. Myös EKL:n verkkosivujen Edunvalvonta-osiosta löytyy jonkun verran tietoa omaishoidon tuesta.

Neuvoja ja opastusta saat maksuttomasta Seniorineuvonnasta, jonka puhelinnumero on
09-8392 4202
Seniorineuvonta on auki arkisin klo 9-15.