21.9. Syksyn liikuntakampanja

21.9. keskiviikkokerhossa Ikiliikkuja-hankkeen vetäjät

Liikkuu, liikkuu ja vielä senkin jälkeen liikkuu...

Taivutukset valssin tahdissa venyttävät mukavasti kylkeä.
Iris ja Raija saivat oitis rytmistä kiinni. Samba se sujuu tuolillakin.

Simonkylän Eläkkeensaajien liikuntakampan käynnistivät Vantaan kaupungin Ikiliikkuja-hankkeen vetäjät Kiia Haapasalo ja Jenni Johansson.

Tunti meni huomaamatta ja oli ihan täyttä tavaraa. Ensin alkujumppaa tuolilla tanssien, sitten silkkaa faktaa liikkumisen välttämättömyydestä ja eri liikuntalajien vaikutuksista ikäihmisiin... 

Ensin kanta kiinni toisen jalan varpaisiin ja sitten poimitaan pudonneita euroja... kaatua ei saa.

... sitten tasapainoharjoituksia - huhhuh - ja lopuksi vielä käden puristusvoiman mittauksia halukkaille. Saliyleisö teki niin halulla harjoituksia, että muutamaa hikipinkoa jo alkoi hippasen huimata. Istahtamalla pyrstölleen ja rauhoittumalla hävisi pyörrytykset. Liikutaan siis omaa kehoaan kuunnellen!

Kiia Haapasalo ja Jenni Johansson

Tämän session jälkeen liikumme innolla päivittäin ainakin sen kampanjakupongin edellyttämän puoli tuntia päivässä. Eikä välttämättä tarvitse rynnätä punttisalille eikä jumpparyhmään vaan kotioloissakin voi kuntoa kohottaa riittävillä toistoilla ja säännöllisyydella. Eritasoisia ja -tyyppisiä ohjattuja tuokioita löytyy Vantaan kaupungin virtuaalijumpat -sivuilta. Tosin ryhmässä on aina toki hauskempaa.

Kia ja Jenni olivat mahdottoman rentoja, supermukavia, asiansa osaavia ja meitä senioreita ymmärtäviä innostajia. En ole tosin ikäviä tyyppejä tavannutkaan Vantaan kaupungin liikuntaryhmien vetäjinä niiden runsaan kymmenen vuoden aikana, jona olen huhkinut, hihkunut ja hikoillut jumpparymissä (mh). 

Ps. Yli 65-vuotiaiden liikuntapiirakka onkin nyt pyramidi, jonka vakaa jalusta on riittävä, palauttava uni. Seuraava kerros ylöspäin rakentuu paikallaanolon tauottamisesta aina kun voi, ei siis istuta tuntikausia töllön ääressä. Kuntoa ylläpidetään liikkumalla mahdollisimman usein kevyesti, ja kuntoa nostetaan joko harrastamalla rasittavaa liikuntaa 1 tunti 15 minuuttia viikossa tai liikkumalla reippaasti 2,5 tuntia /viikko. Lisäksi notkeutta, tasapainoa ja lihasvoimaa treenataan 2 kertaa viikossa ja hyvä tulee.

Lisää kiinnostavaa tietoa löytyy UKK-instituutin sivuilta