Iloa ja hyötyä villiyrteistä 18.5.

Puutarhassa riehuvaa vuohenputkea voi nyt lakata vihaamasta ja käyttää sen ravinnoksi

Tanjan ohjeet poimijoille:

Meillä Suomessa on jokaisen onni ja oikeus poimia luonnosta marjoja, sieniä, kukkia, villivihanneksia ja –yrttejä omaan käyttöön; mutta ei puita, puuvartisia kasveja, oksia, juuria, sammalta eikä jäkälää, eikä muiden pihapiireistä.
Poimi vain tuntemiasi kasveja.
Keruuaika on aikaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn. Poimi mieluiten kuivalla säällä aamukasteen haihduttua, lehdet ennen kukintaa, kukat niiden auettua, juuret myöhään syksyllä tai varhain keväällä.
Poimintapaikkoja ovat  pihat, puutarhat, niityt, hakkuaukeat, joutomaat, kesämökit, luomutilat.
Sen sijaan ei pidä poimia vilkkaasti liikennöityjen teiden varsilta, tehdasalueilta eikä niiltä alueet, joilla on käytetty torjunta-aineita tai bensakäyttöisiä ruohonleikkureita, koiranulkoilutusreittien vieriltä eikä lantaisilta alueilta.

Tässä muutama Tanjan resepti

 

Villivihannespesto 

5 dl villivihanneksia ja -yrttejä
      (esim. vuohenputki, ryöpätty nokkonen, piharatamo, ketunlepä) 

1 dl siemeniä, pähkinöitä tai manteleita
      (esim. pinjansiemen, auringonkukansiemen, cashewpähkinä, manteli, myös paahdettuna) -

1 dl korkealaatuista kylmäpuristettua kasviöljyä, esim. neitsytoliiviöljyä

½ - 1 dl raastettua parmesaania
      (vegaaniversioon ravintohiivahiutaleita)

(sitruunamehua, mustapippuria, chiliä jne)

Hienonna kaikki ainekset, voi pakastaa kuutioina.

 

Siankärsämölevite

- kourallinen siankärsämön lehtiä
- purkki (kaura)tuorejuustoa
- loraus laadukasta kylmäpuristettua öljyä

Hienonna siankärsämön lehdet, lisää tuorejuustoon. Notkista halutessasi lorauksella öljyä.

Vuohenputkilevite

- kourallinen vuohenputkea
- pehmeää vuohenjuustoa
- loraus hyvää neitsytoliiviöljyä

Hienonna vuohenputken lehdet.
Sekoita vuohenjustoon. Notkista lurauksella öljyä.

 

Gluteeniton hortasiemennäkkäri

- 3 dl sekalaisia siemeniä ( nokkonen, auringokukka, seesami, kurpitsa, pellava)
- ½ dl chiansiemeniä
- ½ dl kuivattuja yrttejä (esim. nokkonen, karhunlaukka)
- 2 dl kiehuvan kuumaa vettä
- ½ dl extra vergine oliiviöljyä
- 1 tl suolaa

Kuumenna uuni 160 asteeseen, sekoita kuivat ainekset kulhossa, lisää kiehuva vesi ja anna turvota 10 minuuttia, levitä leivinpaperilla peitetylle uunipellille, paista noin 50 minuuttia.