11.10. Ikääntyvien ravinto

Kahvi ja suklaa sallittu,
kunhan muuten syödään monipuolisesti

Myrskyää ja sataa. Kolmekutosen pöydät ovat kuitenkin jo ennen kymmentä täynnä, luennoitsijaa vain odotellaan. Vantaan kaupungin ravitsemusterapeutin, Saana Karjalaisen kanssa on sovittu jo puoli vuotta aikaisemmin ravintopuheista. Nyt hän vastaa ihmeissään Itä-Helsingissä, kauhistuu unohdustaan, mutta lupaa olla paikalla tuossa tuoksinassa. Ehdimme pitää tietokilpailun sekä juoda äkkiseltään viinerikahvit, kun Saana jo ilmaantuu. Mahtavaa, että nuoret ovat noin liukasliikkeisiä!

PDF-tiedostoIkääntyneiden ravitsemus -luento.pdf (1.5 MB)
Saana Karjalaisen esitys ravitsemuksesta

Muistelemme omia eilisen ruokalistojamme ja vertailemme niitä tuoreisiin suosituksiin: onko päivän mittaan nautittu riittävästi proteiinia, hiilihydraatteja, kasviksia ja hedelmiä sekä terveellisiä rasvoja. Kyllähän me tämän suurin piirtein osaamme, kunhan vain lähikaupasta löytyy hinnaltaan säädyllisiä aineksia. Saanan luentotiivistelmä löytyy osiosta Kuvia-ja-kertomuksia/2023/11-10-ikaantyvien-ravinto/. Muutostakin aikaisempiin ohjeisiin on tullut: ikääntyvät jakavat lautasensa nykyään kolmeen yhtä suureen osaan: 1/3 kasviksia, 1/3 hiilihydraatteja (esim. pottua, pastaa tai riisiä) ja 1/3 proteiinia. Proteiini on aivoterveyden, toipumisen ja jaksamisen kannalta aikaisempaakin tärkeämpää. Ja huom! nyt viimeistään unohdetaan kaikenkarvaiset dieetit, laihduttaa saa vain lääkärin määräyksestä ja silloinkin maltilla.

Lisää kiinnostavaa ravitsemustietoutta löytyy osoitteesta https://www.vantaa.fi/fi/kaikille-avoin-ravitsemusneuvonta ja sieltä löytyvät myös Saanan yhteystiedot, jos haluat saada henkilökohtaista neuvontaa.

ps. Ehdimme ravitsemuspuheiden jälkeen pitää arpajaiset. Ostin kaksi arpaa ja jippii! molemmat voittivat, toinen paketillisen tummaa Kulta-Katriinaa, toinen Fazerin sinistä. Kuten tänään kuulimme, kofeiini suojaa muistisairaudelta ja vaikuttaa positiivisesti sokeriaineenvaihduntaan, suklaa taas sisältää flavonoideja, jotka parantavat muistia. Ehkä Fazerin sinisen pitoisuus ei ihan täytä vaateita, mutta maistuu vallan mainiolta. Nauttiminen ja ruuasta iloitseminen ovat nekin tärkeitä!