15.2.2023 Miesten päivän

Keskiviikkokerhossa 15.2.2023

Tänään miehet ohjelmavastuussa

Hiihtäjän tarina ja karaokebiisejä

Miehet vastasivat ohjelman tuottamisesta ja esittämisestä 15.2. 
Feministimummot olivat sitä mieltä, että olisivat saaneet hoitaa myös kahvinkeiton, mutta menköön tällä kertaa näin - saimmepa kahvin kanssa mahtavat Runebergin tortut vakioemäntien ansiosta.

Kerho aloitettiin yhteisellä jumpalla - päivän teeman mukaan sitäkin ohjasi mies, mutta vain videolta. Me mummot vähän naureskeltiin ylihelpolle tuolijumpalle, mutta nosteltiin polviamme ja taivuteltiin käsiämme kuitenkin kuuliaisesti.

Suomalaiset ovat menneinä vuosisatoina ja -kymmeninä oppineet sivakoimaan lapsesta. On ollut pakko, sillä mitenkä muutenkaan sitä olisi liikuttu talvisaikaan maaseudulla. Nyt kulkevat koulubussit ja - taksit, eikä meillä ole enää oikein talviakaan - hiihdä siinä sitten.

Teuvo Härkönen kertoi meille naapurikylän pojan, juvalaisen Kalevi Hämäläisen taipaleesta mestariksi. Määrätietoinen harjoittelija osasi ajoittaa huippukuntonsa sopivasti arvokisoihin. Squaw Valleyssa 1960 Hämäläinen hiihti olympiakultaa kuninkuuslajissa eli 50 kilometrillä. Hän voitti vanhemman mestarin, Veikko Hakulisen, joka totesi happamasti vain: "Sait hyvän startin..."

Hiihtoliitto ja valmentajat suhmuroivat omiaan. He katkeroittivat Hämäläisen mielen sivuuttamalla miehen Grenoblen olympialaisten osallistujavalinnoissa 1968. Se ei mennyt kansalta huomaamatta, eikä myöskään Urho Kekkoselta, joka lähetti Hämäläiselle kirjansa omistuskirjoituksella: "Metsäteknikko Kalevi Hämäläinen, Juvan Urheilijat. Teitä ei taaskaan kohdeltu valinnoissa oikeudenmukaisesti. Parhain terveisin, 22.1.1968, Urho Kekkonen".

Yhdistyksen "kultakurkku" Erkki Vuori vastasi miesten päivän taideosuudesta. Karaokeorkesterin säestyksellä saimme kuulla kappaleen elokuvasta Cherbourgin sateenvarjot, tämän "Tuuli kulkee, poskiani viilentää, sumun jälkeen tähdet jälleen välkähtää. Kysymykset vastausta vaille jää. Missä kuljetkaan, muistan vain sun..." Minä olisin kyllä laulanut "rakkaani hylkää mua ei", mutta nyt ei ollut minun vuoroni. Lisäksi kuulimme Sateisen illan, alkukielellä Besame muchon ja Yesterdayn, ja vielä Swayn. Johan siinä alkoi kenkä kopsaa ja hartiat hytkyä. Tällä kertaa ujostutti, mutta ensi kerralla kyllä tanssitaan.
Kiitos miehille ponnistuksesta. Eipä odoteta viittä vuotta seuraavaa "miesten päivää"(mh).