25.1.2023 Digiturva

Keskiviikkokerhossa 25.1.2023

Säikyttääkö sähköposti, hirvittääkö verkkopankki?

Pekka Vartiainen opastaa digiturvallisuuteen, Juha Viitanen pitää huolta esityksen aikataulusta. Enemmänkin olisimme kuunnelleet. Jatketaan toiste tästä tärkeästä aiheesta.

Digimaailman suossa ollaan, sieraimia myöten! Olemme tietokoneiden, tablettien, älypuhelimien, käyttöjärjestelmien, sovellusten ja selainten orjuuttamia. Sille asialle ei voi enää mitään, mutta yritetään jotenkin selvitä. 

Yhä useammat palvelut (pankki, Kela, terveyspalvelut jne) toimivat verkossa. Eläkkeensaajankin arkea helpottaa, jos osaa itse hoitaa asiansa "tietsikalla". Ihmiset, jotka eivät käytä tietokonetta ja sähköisiä palveluita ovat vaarassa syrjäytyä. Ja vaikka käyttäisivät, sormi menee helposti suuhun chat-boxien, asiakaspalvelurobottien, "paina 1, paina 2" -valikoiden ja tunnistamattomien termien, jatkuvasti uusiutuvien laitteiden ja muuttuvien käyttötapojen äärellä.

EKL:n Verkosta virtaa-kouluttajat Juha Viitanen ja Pekka Vartiainen rauhoittelivat meitä: uutta oppii varmasti, apua voi pyytää ja sitä myös saa. Suvun teini-ikäinen nörtti tietää ja osaa varmasti kaiken, mutta kärsivällinen ikätoveri ymmärtää neuvoa riittävän hitaasti ja riittävän monta kertaa, että asia todella menee perille. Kiirettä ei ole, paitsi silloin jos pankkikortti on kadonnut tai anastettu. Tallenna oman pankkisi sulkupalvelun numero puhelimeesi ja soita välittömästi tilisi sulkemiseksi. Jo ennen rikosilmoitusta!

Muista, että huijarit ovat taitavia ammattilaisia, eikä viranomainen koskaan kysy salasanojasi tai pankkitunnuksiasi. Epäile hyviä tarjouksia, sinuun "ihastuneita" tuntemattomia, huonoa suomenkieltä, pikaisen päätöksen vaatimuksia, rahapulaan joutuneita "ystäviä" jne. 

Kuluttajaliitto jakaa hyödyllistä tietoa huijauksista.

Yritetaan oppia lisää ja pärjätä tässä toisalta edistyneessä ja hyödyllisessä, toisaalta niin raivostutavan hämmentävässä digimaailmassa (mh).

Apua digilaitteiden käyttöön:

Kansaliastoiminnankeskus Leinikki, Leinikkitie 22 A
digineuvoja John Witham, puhelin 050 329 793
Tikkurilan Kirjasto
Enter ry:n tietotekniikan vertaisopastukset senioreille jatkuvat Tikkurilan kirjastossa tiistaisin 10.1.-16.5.2023 klo 12-14. Tunnin henkilökohtaiseen opastukseen ilmoittaudutaan etukäteen joko puhelimitse numerosta 043 8248 307 tai käymällä kirjastossa. Opastusajat ovat klo 12-13 ja 13-14.
Opastukset pidetään aikuistenosastolla toisessa kerroksessa kokoushuone Voimalassa. Oman kannettavan tietokoneen, tabletin tai älypuhelimen voi ottaa mukaan.