27.9. Emme kulje liikenteessä yksin

Vanhempi konstaapeli Miikka Mortamo

Liikenneturvan julkaisun mukaan yli 65-vuotiaiden liikennekuolemat ja -loukkaantumiset ovat vähentyneet viime vuosina. Se on tietysti hyvä kehityssuunta ja lohdullistakin, mutta läheisen kuolema tai vammautuminen on aina lohdutonta ja liikenteessä turha. Hätkähdyttävää on se, että ikääntyneiden jalankulkijoiden liikennekuolemista kolmannes ja loukkaantumisista yli puolet tapahtuu suojateillä.

Ikääntyneille tyypillisiä riskejä liikenteessä ovat
- auton kuljettajana kolmion takaa ajaminen risteykseen, erityisesti vasemmalle kääntyminen
- jalankulkijana suojatien ylittäminen
- pyöräilijänä risteysajo.

Me elämää nähneet emme enää juuri riskeeraa liikenteessä, mutta näkö-, kuulo-, huomio- ja keskittymiskyvyssä saattaa olla hiukan toivomisen varaa. Pelkäämme ”kuolemattomia” kaahareita ja muista piittaamattomia, kuulokkeet korvilla kiitäviä sähköpotkulautailijoita niin, että singahtelemme sivuun vaikka meillä on yhtäläiset oikeudet väylien käyttäjinä.

Vanhempi konstaapeli Miikka Mortamo kertoi meille selkein sanoin ja kuvin, miten selviämme yhä lisääntyvässä  liikenteessä, milloin väistämme, milloin väärä kohteliaisuus aiheuttaa vaaran ja mitä uudet liikennemerkit tarkoittavat. Kylläpä tunsin itsekin piston autoilijatunnossani ja päätin kiinnittää jatkossa enemmän huomiota omaan käytökseeni kuin kirota ja kirskutella hampaita muille. Maltti on valttia, vai miten se meni!

Ärhäköitä kysymyksiä sateli vanhemmalle konstaapelille joka laidalta salia, ja hän vastasi kiltisti ja kärsivällisesti sopivasti huumorilla pehmentäen. Vakuuttava esitys ja aika ihana konstaapeli! Hänen mielestään mekin olimme mukavia, ärhäkkyydestä huolimatta (mh).