4.10. Mielen hyvinvointi

Tykkäämmekö elämästämme... Kyllä!

Jos mieli painuu matalalle, mieti mitkä kuusi asiaa ovat elämässäsi hyvin. Tai viisi... tai edes kolme! Ja taas mennään eteenpäin.

Eipä puhuttukaan keskiviikkokerhossa tänään SOTEsta, ei leikkauksista eikä muistakaan uhkakuvista. EKL:n sosiaalipolitiikan asiantuntija Eero oli muissa kiireissä, mutta saimme paikalle Elinvoimaa-hankkeen suunnittelijan Paula Noresvuon, joka meidän onneksemme lähti pompusta paikkaamaan Eeroa. 

Lempeän aloitusjumpan jälkeen tunnustelimme Paulan johdolla tuntojamme eli mikä oli aamun "fiilis". Jotkut olivat harmissaan sateesta, joku kuin kissa pistoksissa, joku totesi vaisusti "ihan ok", toinen odotti mahdollisen lottovoiton auvoa. Etsimme sopivaa termiä kuvaamaan vanhaa ihmistä ja pohdimme sitä, miksi niin monesta "vanhus" tuntuu keljulta sanalta. Mietimme, onko ikääntyminen riski ja riesa vai mahdollisuus ja päädyimme siihen, että varmaan molempia: luopuminen monesta tottumuksesta ja läheisestä ihmisestä koettelee, lisääntyvä tuen tarve hirvittää, puhumattakaan toimintakyvyn alenemisesta, mutta plussapuolen vaakakupissa on vapaus valita tekemisensä, itse hankitut tiedot ja taidot, mahtava elämänkokemus ja itsetuntemus, levollisuus ja tyyneys sekä tietysti ne ihmiset, jotka minulla vieläkin on lähelläni.

Kyllähän meille kaikille päivän teeman eli "mielen hyvinvoinnin" tekijät ovat tuttuja, mutta ihan hyödyllistä niitä on aika ajoin kerrata ja vakuuttua siitä, että kyllä tässä vallan hyvin vielä porskutetaan. Siis mielen hyvinvoinnin resepti on ihan selkeä ja jokaisen toteutettavissa: on elettävä omien arvojen mukaista elämää, huolehdittava tasapainoisesta ravinnosta ja huom! nautittava hyvästä ruuasta, on muistettava liikkua säännöllisesti, nukuttava hyvin, tehtävä mieluisia asioita ja tavattava niitä ihmisiä, jotka ilahduttavat läsnäolollaan, on muisteltava mukavia, mutta ikäville ja kipeille muistoille sanottava "pyh", haudattava ne ja peitettävä betonilla (mh).

ps. 11.10. sivutaan yhtä mielen hyvinvoinnin peruselementtiä eli ikäihmiselle tarpeellista ja hyvää ravintoa.

pps. EKL:n Elinvoimaa-otsikon alta löytyy monenlaisia antoisia eväitä ja apuvälineitä ja myös linkkejä monille vastaaville sivustoille. Kannattaa surffailla!