10.4. 72H, varautuminen kriiseihin

72h-käsite merkitsee niitä 72 tuntia, jotka kansalaisen on häiriötilanteessa selvittävä itsenäisesti. Siis esimerkiksi sähkö- tai vesikatkon aikana jokaisessa kodissa on kaikille asukkaille ja myös lemmikeille oltava kolmen vuorokauden Kotivara eli riittävästi ruokaa ja vettä sekä lisäksi toimiva taskulamppu ja varaparistot, patteriradio, hygieniatarvikkeet, lääkkeet, käteistä rahaa jne. Suositus on tehty yhteistyössä viranomaisten ja järjestöjen kanssa. Kotivara ei ole erillinen hätävarasto, vaan tuotteita käytetään ja kierrätetään koko ajan. 
Kyseessä ei tarvitse olla dramaattinen hirmumyrsky tai myrkkypilvi, jo yksinäisen ihmisen äkillisestä sairastumisesta aiheutuu ongelmia, jos ruokakaapit ovat tyhjät ja välttämättömät lääkkeet lopussa. Esimerkkiehdotus yhden aikuisen kolmen vuorokauden tarpeista löytyy Pelastustoimen Kotivara-sivulta.

Vasemmalla: joka kuun ensimmäisenä maanantaina klo 12 soi yleisen hälytysäänen testaus yhtäjaksoisena ja tasaisena 7 sekunnin ajan. Keskellä yleinen hälytys, nouseva ja laskeva yhden minuutin kestä äänimerkki. Oikealla "Vaara ohi" hälytys, eli minuutin kestävä yhtäajaksoinen tasainen äänimerkki.

Maailma on muuttunut levottomaksi, uutiset ovat usein kovin pelottavia ja saavat olon tuntumaan turvattomalta. Siksi turvallisuuskouluttaja Lasse Wallenius Helsingin Pelastusliitosta oli keskiviikkokerhossa puhumassa Kotivarasta ja myös väestösuojista ja niiden käyttöönotosta kriisitilanteessa. Kerrostaloasukkaille tuntui suojia löytyvän, mutta mistä löytyy turvabunkkeri omakotiasujalle?

Toivotaan ja luotetaan, että uhkakuvista huolimatta saamme elää edelleen rauhassa ja nauttia kevään heräämisestä (mh).

Ps. Muistathan, että meistä jokainen voi olla ja varmasti onkin osa turvaverkkoa, joka tulee hätiin tarvittaessa. Pidetään siis yhteyttä!