14.2. Ystävänpäivä

Yksi tuli sieltä ja toinen tuli täältä,
idästä, lännestä, pohjan päältä.

Yksi tuli hevosin ja välkkyvin valjain
toinen tuli kävellen ja kyynärpäin paljain.

Aloitimme Ystävänpäivän vieton lainaamalla muutaman säkeen Eino Leinon runosta Maantiellä. Se kuvasi hiukan myös keskiviikkoaamuista vaellustamme sakeassa pyryssä pitkin auraamattomia katuja ja umpihankeen peittyneitä oikopolkuja kohti Kolmekutosta. Simonkylän Eläkkeensaajien aktiivijäsenet ansaitsevat kyllä prenikan ja diploomin - kelissä kuin kuin kelissä tullaan tapaamisiin aina yhtä hyväntuulisina ja reippaina.

Huvitoimikunta oli päättänyt, että viihteellä mennään. Tukiaisen herra ja rouva kapteeneina kaksi joukkuetta arvaili vihjeiden avulla sanoja ja pisti kirjainkyltit järjestykseen. Voi miten helppoa! Ei edes "visukintun" synonyymi mietityttänyt. Seuraavalla kerralla siirrytään seuraavaan vaikeusluokkaan varmasti.

Helposti suoriutui seurue myös Ystävänpäivän spesiaalitietokilpailusta. Porukka mm. muisti vaivatta laulut, joiden nimissä ystävä mainitaan ja myös millä keinoin Vladimir Visotskyn "Ystävän laulussa" se ystävyys testataan. Vain ystävä-sanan alkuperää ei tiedetty. No, eipä tiedä Kotuskaan (= Kotimaisten kielten keskus), arvelee vain, että olisiko kantasana yskä vai ei.

Leila luki meille Erkki-Mikaelin pakinan, jossa Väsyn perheen "tuplavahinko" käy rusettiluisteluissa hankkimassa traumoja "friiduista". Muuten: rusettiluistelut eli eräänlaiset lemmenarpajaiset kuuluivat Ystävänpäivän eli Pyhän Valentinuksen päivän viettoon jo 1300-luvulla Britanniassa.

Iris ja Maiju olivat pystyttäneet Pusu-kioskin, josta niitä Brunbergin herkkuja sai nappitehtävää vastaan. Leila voitti pääpalkinnon, kokonaisen laatikollisen, ja perustaa nyt ehkä oman Pusu-kioskin.

Pyry oli tauonnut aamupäivän aikana, mutta auramies edelleen kateissa. Hyvillä mielin lähdimme viettämään "hiihtolomaa" kuka hevosvoimin kuka lumessa tarpoen.

Ps. Ensi viikolla emme saa käyttää kokoustilaamme. Seuraavan kerran tapaamme siellä 28.2. Toivottavasti jo keväisemmässä kelissä. (mh)