28.2. Kärsivä tuli

Kulturelli Kalevalan päivä 36:lla!

Puheenjohtaja Eki yritti naruttaa meitä puhumalla Kalavaleen päivästä ja kertoikin jonkun sellaisen viikonlopun pilkkireissultaan. Emmehän me toki lankaan menneet, me, jotka olemme koulunajan pakkosyötöllä Kalevalamme nielleet ja sen myöhemmin mahtiteokseksi havainneet.

Kyllä Kalevalasta löytyy pätevä loitsu tämänkin ajan uhkiin. Näin anotaan Ukko ylijumalaa häätämään hätäpäivät. Toivotaan, että toimii.

Tikkurilan Seudun Eläkkeensaajien ohjelmaryhmä esitti avajaisiksi pienoisnäytelmän "Tikson apteekki", jossa farmaseutti, vai liekö jo proviisori (Aino Parkkonen) palvelee hankalia asiakkaitaan. Tuima ukko (Salme Lamminmäki) perää mato- ja nuorennuslääkkeitä ja ikääntynyt morsianhempukka (Kirsti Litukka) laatii lahjalistaa häävieraille apteekkivalikoimasta. 

Lausujat Hannu Erkkilä, Sirkka Ryynänen, Pirkko Mäkilä, Markku Kähkönen ja Leila Kallio

Aikuisopiston lausujat olivat valmistelemassa 2020 runomatineaa, kun korona tärväsi suunnitelmat. Tänään saimme kuulla ohjelman tai ainakin osan siitä. Kukin lausuja tarjosi ensin meille oman runoherkkunsa. Kattauksessa oli tuttuja ja ennestään tuntemattomia, oli Viljo Tuomelaa, Kai Niemistä, Maila Pylkköstä, Helena Anhavaa, hersyvää Heli Laaksosta sekä Jukka Itkosen hassu teksti kahdesta ruostumattomasta robotista. Ja sitten: yhteisesityksenä RUNOA, Kaarlo Sarkian mittava Kärsivä tuli. Täytyypä sukeltaa perintökirjojen hyllyyn etsimään sitä, lukea ja ehkä ymmärtää, miten ja miksi kauneus syntyy kärsimyksestä.
Runouden sfääreistä laskeuduttiin kahvin, rapean viinerin ja iloisen rupattelun pariin ja lopuksi metsästettiin oikeita bingonumeroita. Kun muut lähtivät jäi lukupiiri vielä muistelemaan "elämäni kirjaa" tuhansien lukukokemusten joukosta. Olipa taas kerhoa kerrakseen! (mh)