6.3.Ikääntyneiden palvelujen turvaaminen

Eero Kivinen, EKL

Ikääntyneitä koskevien
palveluiden laatusuositus 2024-2027

 

Sote-palveluiden uudistus otettiin käyttöön runsas vuosi sitten ja alusta asti hyvinvointialueet ovat painiskelleet henkilöstö- ja talousongelmien kanssa. Säästöjä pitää syntyä, mutta palveluiden toimia. Vantaa-Kerava-hyvinvointialueen tavoitteena "on olla asukkaalle ja työntekijälle Suomen paras hyvinvointialue", mutta säästää pitää 99,8 miljoonaa euroa. Ikääntynyt vantaalainen pohtii, miten tuo kombo toimii ja erityisesti miten minun mahtaa käydä, kun ja jos olen sairas ja avuton viimeiset vuoteni.

Laatusuosituksen vaikuttavuustavoitteet


Sosiaali- ja terveysministeriö julkaisi helmikuun viimeisellä viikolla hyvinvointialueiden käyttöön ohjeen "Laatusuositus aktiivisen ja toimintakykyisen ikääntymisen ja kestävien palveluiden turvaamiseksi 2024-2027".

Laatusuosituksen tarkoituksena on tukea hyvinvointialueiden sekä kuntien varautumista väestön ikääntymiseen. Tavoitteena on aktiivinen ja toimintakykyinen ikääntyminen sekä laadukkaat ja kestävät palvelut. Laatusuositus tukee hallitusohjelman, vanhuspalvelulain sekä sosiaalihuoltolain toimeenpanoa sekä niihin tehtyjä uudistuksia.

Laatusuosituksen tavoitteena on toimia hyvinvointialueiden ja kuntien päättäjien, johdon, henkilöstön sekä valvonnan ja muiden toimijoiden työvälineenä palvelujen suunnittelussa, kehittämisessä ja arvioinnissa. Lisäksi laatusuositusta voivat hyödyntää iäkkäät itse sekä heidän läheisensä!

EKL:n sosiaalipoliittinen asiantuntija Eero Kivinen referoi meille ministeriön tuoretta suositusta. Asiaa oli paljon eikä aivan kaikki siinä vajaassa tunnissa avautunut, mutta yli 100-sivuiseen pumaskaan voi tutustua tästä linkistä. Hiljaisina kuunneltiin, kunnes Eero kysyi kokemuksia sote-palveluista. Jopa syntyi puhetta, kipakkaakin. Toivotaan, että suosituksista on hyötyä ja merkitystä, niin ettei ne jää liirumlaarumina säästöjen ja leikkausten jalkoihin (mh).

Ps. Tulevan Aivoviikon innoittamana Leila vinkkasi treenaamaan aivoja näin: kädet ojennetaan eteenpäin, toisen peukalo nostetaan pystyy, toisen sormilla näytetään ok-merkkiä ja sitten niitä "käsimerkkejä" vaihdellaan vinhasti. Lupaan, että stiplu tulee aika äkkiä! Harjoitus tekee mestarin. Ehkä.