7.2. Ikääntyneiden liikkuminen kaupunkiympäristössä

Mikä edesauttaa liikkumista?


Aalto-yliopiston Rakennetun ympäristön laitoksen tutkija, tohtori Tiina Rinne Eliel-"assistentteineen" avasi meille tutkimustaan siitä, millainen kaupunkiympäristö kannustaa liikkumaan niin meitä ikäihmisiä kuin muitakin. 

Tutkimustyö on useimmille meistä tuntematon maailma, joten hiukan jouduimme pinnistelmään rentoa Tiinaa kuunnellessa. Osa tutkimuksen tuloksista ei meitä hämmästyttänyt: alempien tuloluokkien ihmiset kävelevät varakkaampia enemmän, naiset kävelevät miehiä enemmän ja koulutetut, kävelyn terveysvaikutuksista tietoiset ihmiset kävelevät kouluttamattomia enemmän. Eikä hämmästyttänyt sekään, että rakennettu ympäristö vaikuttaa kävelykokemukseen. Helppo liikkuminen, lyhyet välimatkat, joustava joukkoliikenne, esteettinen ympäristö ja viheralueet lisäävät taatusti kävely- ja liikkumishaluja. 

Mutta, mutta... Kaupunkirakentamisen tavoitteena on tiivistää ja miten käy silloin viheralueiden ja meille tutun ja silmäämme miellyttävän tutun rakennuskannan? Kodikas, mukava ja matala  Tikkurilakin on muuttumassa varsinaiseksi manhattaniksi, jonka varjoisissa tuulikuiluissa ei ilokseen lenkkeile. Ja entäs se joukkoliikenne? Emme me lonkka- ja polvivaivaiset lähde kuin pakon edessä monien vaihtojen kautta vaikkapa Helsingin keskustaan. Iltaisin pysymme kotona poissa liukkailta kaduilta*), häiriköiden ja hämärämiesten valtaamista puistoista ja kävelykaduilta. Onneksi yhdistyksen järjestämiin kulttuuririentoihin kuljetaan omalla yhteiskuljetuksella, muuten jäisi menemättä.

Tiina vakuuttaa, että kaupunkisuunnittelijat kuuntelevat tutkijaa. Ehkä niin, mutta onko rahalla ja gryndereillä kovempi ääni? Mielellämme me Simonkylän eläkkeensaajat kuitenkin liikumme, sillä tiedämme, että liikkumattomuus tappaa enemmän kuin korona. Sitähän Tiinakin meille alleviivasi ja päätti paljon ajatuksia synnyttäneen puheenvuoronsa ohjaamalla meille jooga-tunnilta poimitun kaktusjumpan - pikku-Eliel käsivarrella.

*) Yhdistyksen puheenjohtajakin lipesi, niin että kylkiluita murtui ja miekkonen joutui pakkolepoon viikoiksi. Hoi kaupunkisuunnittelijat, rakentajat ja kunnossapitäjät! Emme elä vielä ikuisen kesän maassa. Täällä sataa edelleen vettä, räntää ja lunta (paljon!), on suojaa ja on pakkasta vuoronperään! Ja mitä siitä seuraakaan...(mh).