Länsi-Uudenmaan ruukit: Billnäs - Fiskars- Mustio

Paluumatka

Lähdemme kotimatkalle noin klo 16.30 Inkoon ja Kirkkonummen kautta.
Perillä kotikulmilla ollaan noin 18.30.

Kevätretken ohjelma

Kevätretkemme suuntautuu läntiselle Uudellemaalle. Tutustumme kolmeen vanhaan ja hienoon ruukkiin. Ilmoittaudu viimeistään 4.4.2018 keskiviikkokerhossa tai sähköpostitse barbro.dilen@elisanet.fi tai puhelimitse 040 747 6177.

 

Fiskarsin ruukin raitti, jonka varrelta löytyy viehättäviä puoteja ja kahviloita.
Lounastamme ravintola Kuparipajassa

 

 

Länsi-Uudenmaan ruukkialueet ovat merkittävä osa Suomen teollisuuden historiaa ja kansallismaisemaa. Retkipäivän aikana kuullaan, kuinka pienestä Pohjan pitäjästä tuli 1600-luvulla Suomen raudan valmistuksen keskus: Billnäs perustettiin 1641 ja Fiskars 1649. Päivän kolmas kohde, Mustio, on maan ensimmäinen ruukki, joka perustettiin Kustaa Vaasan käskystä jo vuonna 1561.

 

Retken aikataulu
 

08:30  Lähtö vakioreittiä kohti Lohjaa.

10:00  poimitaan Lohjalta Torsti-opas kyytiin ja jatketaan Billnäsin ruukille, jossa kuullaan alueen historiasta, ruukin omistajista ja tuotannosta sekä nykyisestä toiminnasta erilaisten tapahtumien pitopaikkana.

11:00  saavutaan Fiskarsin ruukille. Opastetulla kierroksellamme kuullaan sekä ruukin että siihen kiinteästi liittyvän Fiskars-yhtiön historiasta sekä maailmankuuluista tuotteista. Kierroksella nähdään Fiskarsin lukuisat putiikit; kylä tunnetaan muotoilun, taiteen ja käsityön keskuksena ja siellä asuu ja työskentelee yli 100 luovaa ammattilaista.

12:00  noutopöytälounas ravintola Kuparipajassa. Tarjolla salaatteja, talon luomuhapanjuurileipää sekä kaksi  lämminruokavaihtoehtoa, lohta ja possua, sekä kahvi tai tee.
Ennen tai jälkeen lounaan on aikaa kierrellä ruukilla ja sen puodeissa.

13.40 matka jatkuu viehättävän maalaismaiseman halki Karjalohjan ja Sammatin kautta Lohjalle. Opas kertoo Karjalohjan entisestä asukista Zacharias Topeliuksesta ja Sammatin paikkarintorpassa lapsuutensa viettäneestä Elias Lönnrotista.

15:00  saavutaan Mustion linnalle, joka on yksi Suomen arvokkaimmista kartanoista ja jonka historia ulottuu yli 200 vuoden taakse. Se on maan suurin ei-kirkollinen puurakennus ja edustaa tyylisuunnaltaan siirtymäkautta rokokoosta uusklassisismiin. Kartanon sisustus on  kustavilainen. Kierros linnassa kestää kolmisen varttia ja sen jälkeen katsellaan ympäröivää puistoa, sen kiemurtelevia käytäviä, huvimajoja ja patsaita sekä kelluvia lummepolkuja.

n. 16:30  lähdetään kotimatkalle Inkoon ja Kirkkonummen kautta.

n. 18:30  ollaan takaisin kotikulmilla.
 

Retken hinta

on 45 euroa, ja siihen sisältyy

- bussikuljetukset Vantaalta Vantaalle
- oppaan palvelut Lohjalta Lohjalle
- lounas ravintola Kuparipajassa
- kierros Mustion Linnassa pääsymaksuineen
- Astor oy Matkapalvelun kuljettaja-matkanjohtajan palvelut