Retki suuntaa Loviisaan, kohteina Malmgårdin kartano ja Bongan linna 9.5.

Pernajassa

kreivi Creuz esittelee Malmgård-kotilinnaansa, käymme kahvilla linnan kartanon puodissa, josta voi samalla ostaa vaikkapa herkullista dinkel-olutta, spelttijauhoja, emmer- ja maalaisvehnää, ym. viljatuotteita sekä lähiseudun tuotettuja itä-uusmaalaisia herkkuja.

Loviisassa

tutustumme oppaan ohjaamana Bongan linnaan ja taiteilija Riitta Nelimarkan tuotantoon.

Retken aikataulu ja ohjelma           

klo
8.-8.45  

Lähtö Vantaalta Packalenin bussilla,
Osallistujat poimitaan kyytiin eri pysäkeiltä kuten muulloinkin.
HUOM! Lopullinen lähtöaika selviää vasta kun tiedetään osallistujat. 

10.15    
Saapuminen Malmgårdin linnaan, Pernajaan.
Linnaopastus kreivin johdolla, jonka jälkeen kahvi/tee ja suolainen kahvileipä. Panimoesittely ja lopuksi ostosaikaa kartanopuodissa (wc panimorakennuksessa).

Malmgård on kaksikerroksinen tiililinna, johon liittyy kaksi yksikerroksista pihalle työntyvää siipeä. Se on rakennettu 1882-85 arkkitehti F.A. Sjöströmin piirustusten mukaan. Kartanon sisätilat ilmentävät kertaustyylejä, huomattavin tila on toisen kerroksen suuri ritarisali loisteliaine seinä- ja kattomaalauksineen.

Linnarakennuksen liittää puistoon terassi ja portaikkorakennelma. Englantilaistyylinen maisemapuisto on osittain rakennettu puutarhuri M. G. Steniuksen 1884 laatimien suunnitelmien ja osittain maisema-arkkitehti A. F. Rydbergin 1890 tekemien suunnitelmien mukaan.

Kartanolinnan koillispuolella on talouspiha, jonka rakennukset ovat pääasiassa 1800-luvun jälkipuolelta.

Kartanon tilava puoti sijaitsee panimon yhteydessä. Puodissa jauhetaan ja myydään luonnonmukaisesti viljeltyjä viljatuotteita, kuten jauhoja, puurohiutaleita, mysliä ja valmiita leipätuotteita. Viljatuotteiden lisäksi valikoimasta löytyy myös hilloja, mehuja, viinietikkaa, rypsiöljyä, oman panimon juomia sekä muita lähialueen tuottajien tuotteita. Tuotteita saatavilla ympärivuotisesti.

12.30          
Lähtö Loviisaan

 

13.00

Opastettu vierailu Bongan linnassa Loviisassa.

Bonga on jännittävä ja hieman outo ilmestys keskellä Loviisan idylliä. Vuonna 1998 kiinteistö siirtyi taiteilija Riitta Nelimarkalle ja miehelleen Jaakko Seeckille. Ison päärakennuksen kirkon puoleinen siipi toimii ateljee- ja tuotantotiloina. Talon eteläosa on kunnostettu taidemuseo-galleriaksi, joka on avoinna yleisölle.
Esillä on lähes kaksi sataa Nelimarkan työtä kolmenkymmenen vuoden ajalta: piirustuksia, akvarellejä, taidegrafiikkaa, kollaaseja, villa- ja pellavareliefejä, tekstiilikuvia, maalauksia, taide- ja runokirjoja, valokuvia, animaatioita.

13.45
Lähtö kohti Porvoota

14.30
Lounas Ruokapaikka Hanna-Marian viihtyisässä kellaritilassa Porvoon vanhassa kaupungissa, Välikatu 6.

Noutopöydässä tarjolla uunilohta, palapaistia ja perunoita, kahta eri salaattia, leipää ja voita, ruokajuomana kotikaljaa tai vettä, sekä kahvi ruoan päätteeksi.

15.45          
Vapaa-aikaa vanhassa kaupungissa. voi piipahtaa vaikka Brunbergin makeismyymälässä tai muissa viehättävissä pikkumyymälöissä katselemassa koruja, keramiikkaa yms.

17.00          
Lähtö Porvoosta

17.45–18.30
Saapuminen Vantaalle