Osa laareista jäi katsomatta – muut pengottiin pohjia myöten (EKL tiedote 17.4.2024)
17.4.2024
Maan hallitus sopi tiistaina poikkeuksellisen järeistä toimista Suomen julkisen talouden tasapainottamiseksi. Toisin kuten pääministeri väitti, jäi Eläkkeensaajien Keskusliiton mielestä osa laareista lähes kokonaan katsomatta.
Yleisen arvolisäverokannan korotus 1,5 prosenttiyksiköllä 25,5 prosenttiin oli varsin odotettu vaikkakin hieman suurempi kuin olimme veikanneet. Tässä tilanteessa on hyvä, että pääministeri piti sanansa ja vaatimuksemme eläkeindeksien leikkauksesta tai jäädyttämisestä ei toteutunut. Se olisi pysyvästi asettanut eläkkeet alemmalle kasvu-uralle. Lisäksi alv:n nosto tulee nyt vaikuttamaan eläkkeensaajille suurempana indeksikorotuksena tulevaisuudessa.
Eläkkeensaajien mediaanieläke oli vuoden 2022 lopussa 1 736 euroa kuukaudessa, siis puolet heistä sai eläkettä tuon määrän alle. Pitää muistaa, että meillä on edelleen myös hyvin pienituloisia eläkeläisiä. Hankalimmassa asemassa ovat kokonaan tai osin kansaneläkkeen varassa olevat. Heitä on hieman alle 500 000. Tilastokeskuksen 28.3.2024 julkistaman tiedon mukaan köyhyys- tai syrjäytymisriskissä olevia henkilöitä oli suomessa 873 000 henkilöä vuonna 2022. Sosioekonomisista ryhmistä ylivoimaisesti suurin ryhmä henkilömäärällä mitattuna olivat eläkeläiset, joita oli 228 000 henkeä. Eläkeläisliittojen etujärjestö EETU ry:n Kantarilla teettämän tutkimuksen mukaan vuonna 2022 koki 44 prosenttia eläkeläisistä eläkkeiden pienuuden olevan suurin ongelma tämän päivän Suomessa. Eläketurvakeskuksen maaliskuun alkupäivinä julkistaman tutkimuksen mukaan yhteensä 30,4 prosenttia, eli lähes kolmannes vastaajista, koki jonkintasoisia vaikeuksia menojensa kattamisessa eläkkeelle siirtymisen jälkeen. Edellä mainitut ongelmat ja niiden, sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen heikentyminen ja kallistuminen koettelevat maamme ikäihmisten ryhmää liian kovaa tulevaisuudessa. Hallitukselta jäi ainakin pari laaria lähes kokonaan penkomatta. Yritystukiin ei juurikaan puututtu ja lisäksi listaamattomien yritysten osinkojen matala verotus jätettiin kokonaan rauhaan. Olisikohan nyt ollut noiden aika? Tuolloin olisi selvitty ainakin hieman helpommalla muualla, päättää Simo Paassilta. Lisätietoja: Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry |