20.9. Millainen sähkösopimus minulle?

Sähkömiehet vaihtavat kokemuksiaan. Eki Kallio teki uraa Vantaan Energiassa, Henri Vasara ja Antti Honkanen ovat nykypäivän Oomi-miehiä.

Väkeä oli kerhossa salin täydeltä. Viimetalviset sähkön hirmuhinnat kirvelevät vieläkin meitä, joilla sattui olemaan vaikkapa jatkuva sopimus, joka antaa sähkömyyjälle melko vapaat kädet hinnan suhteen. Nyt on siirrytty pörssisähköön, seurataan yötä päivää Fingrid-sovellusta, pestään pyykit yöllä eikä sauna enää lämpiä silloin kun saunottaa. Ja jo heti joku suosittelee siirtymään määräaikaiseen, kiinteähintaiseen sopimukseen. Mistä se viisas valinta löytyy...

Sähköyhtiö Oomin edustajat Henri Vasara ja Antti Honkanen saivat sähkökiukkuani hiukan talttumaan ja ymmärtämään, että vaikka tuulee niin, että tukka irtoo, yhteispohjoismaiseen sähkön hintaan vaikuttaa moni muukin tekijä kuin paikallinen puhuri. Kysymyksiä sinkoili salista Oomin miehille ja he yrittivät parhaan kykynsä mukaan vastata ongelmiimme. Kiitos heille siitä! Ja kiitos lisäksi siitä, että heillä oli aikaa myös "yksityisvastaanottoon" esityksen jälkeen, sillä moni meistä ujostelee kysyä, kun ei ole varma puhuuko edes oikeilla termeillä.

Entäs ne aurinkopaneelit? Tai ilmalämpöpumppu?
 

Pientaloalueella näyttää yhä useamman katolla olevan aurinkopaneelit ja seinän vierellä pömpeli, jossa ilmalämpölaitteiston ulkoyksikkö on. Oomi toimittaa sekä laitteet että asennuksen, lupaa Antti Honkanen.
Olisihan se ekologista ja osittain omavaraistakin pyörittää katollaan omaa sähkölaitosta. Ehkä voisin jopa myydä kesäaikaan ylimääräisen sähkön... Katolle ei tämä mummo enää kuitenkaan kiipeä paneeleita putsaamaan.

Alemmat lämmityskustannukset, tasainen lämpö talvisaikaan ja viilennys kesähelteillä kuulostavat kyllä houkuttavalta, mutta mahtaako ilmalämpöpumppu toimia vanhassa läpituulettuvassa omakotitalossa? Pitääpä miettiä kustannuksia ja hyötyjä. Jos Sinuakin kiinnostaa, lisätietoa löytyy Oomin verkkosivuilta (mh).