Vapun vinkit hyvään elämänlaatuun

Vappu Taipale antoi viisi hyvää ja ilmaista kotikonstia, joilla kohottaa omaa ja myös kanssaihmisten elämänlaatua. Näissä menetelmissä ei tarvita erityistä koulutusta eikä minkäänlaisia vempaimia ja välineitä.

1. Liity

Mene mukaan yhdistyksiin, kerhoihin, porinaporukoihin. Tapaa tuttuja, tutustu uusiin ihmisiin. Näin syntyy sosiaalista pääomaa

Sosiaalinen pääoma tarkoittaa sosiaalisia verkostoja ja niissä syntyvää luottamusta ja vastavuoroisuutta. OECD:n mukaan sosiaalisen pääoman muodostavat osallistuminen ryhmien toimintaan, vapaaehtoistyö, verkostot, niistä saatu tuki, luottamus ja osallistuminen kansalaistoimintaan. Verkostoja ovat myös toisten auttaminen ja kanssakäynti ystävien ja tuttujen kanssa.

2. Anna

Anna läheisyyttä, rakkautta, aikaa, välittämistä.
Kuuntele.
Kerro
- muistot haurastuvat, kerro lapsille ja lastenlapsille, ennenkuin ne häviävät.
Kirjoita talteen historiasi, se on arvokasta, kukaan muu ei sitä tunne.

3. Opi

Vanha oppii eri lailla kuin nuori, ehkä hitaammin, mutta vanha oppii ja apua saa. Ei sen tarvitse olla mitään rakettitiedettä, mutta uutta ja sellaista joka vähän rassaa aivoja. Vanhojen vahvuutena on elämänkokemus ja laaja näkemys ympäröivästä maailmasta.

4. Harrasta

Tee käsillä! Se vaikuttaa suoraan aivoihin.
- neulo, virkkaa, vuole, leivo, solmeile, pujottele, taittele...

Liiku!
- tuolista ylös, istuminen on vaarallista: lihakset pysyvät passiivisina, alaraajojen ja selän nivelten ja lihasten aineenvaihdunta hidastuu ja ne heillenevät, energian kulutus vähenee
- vahvat reidet ovat naisen - ja myös miehen - tärkeä ominaisuus, niiden avulla pääsee ylös tuolista, sohvalta, ylös portaita jne

5. Naura

Nauru pidentää ikää!

Kunnon nauru vahvistaa immuunijärjestelmää eli vastustuskykyä. Nauru kiihdyttää sykettä, panee veren kiertämään ja piristää aivoja. Ihon lämpötila kohoaa. Toiset lihakset jännittyvät, toiset rentoutuvat. Elimistöön erittyy endorfiineja eli mielihyvää lisääviä ja kipua vähentäviä hormoneja.

20 sekunnin nauru vastaa kolmen minuutin tiivistahtista hölkkää.

Nauru vähentää stressiä ja lisää porukassa yhteenkuuluvuuden tunnetta. Jo pelkkä hymy aktivoi niitä vasemman etuotsalohkon alueita, joissa myönteiset tunteet asuvat. Jopa ”pakkonaurukin” lisää mielihyvää.