22.11. Entä, kun näkö hämärtyy
Näkövammaisjärjestön aktivisti Jari Pekola ja luotto-oppaansa "prinsessa" Leia valmistautuvat kertomaan, kuinka haasteellista näkövammaisen arki on ja miten sitä voidaan helpottaa. Mies tietää mistä puhuu 17 vuoden kokemuksella, puhuu 1,5 tuntia lähes tauotta ja me kuuntelemme herpaantumatta.
Hyvin monella meistä ikäihmisistä on ongelmia silmien ja näkemisen kanssa: yksi menossa kaihileikkaukseen, toinen tulossa, kolmas potee silmänpohjan ikärappeumaa, neljäs kostuttaa alati kuivia silmiään. Melkein joka iikalla on rillit nenällä ja toiset odottamassa. Tulevaisuus hämärtyvän näön varassa hirvittää.
Jari Pekola kertoo, että näkövammaisia Suomessa on 50 000 - 60 000, ja jos näköongelmaiset lasketaan mukaan, niin määrä kasvaa huomattavasti. Suurin osa näkövammaisista on ikääntyneitä - Jari, 53v., ilmoittaa kuluvansa nuoriso-osastoon.
Silmälääkäri määrittää vammaisuuden ja sen haitta-asteen. Kun ne on todettu, näkövammainen on oikeutettu saamaan apua vammaispalvelulain nojalla. Neuvontaa tarjoavat mm. järjestöt, Kela ja hyvinvointialue.
Jarin karvainen kaveri, Leia-labbis on ollut tässä palvelusuhteessa vuodesta 2017. Leia on Jarin toinen opas, Jari Leian toinen opastettava. Kemiat tuntuvat pelaavan, ei siis ihme, että Näkövammaisliiton opaskoirakoulu valitsi parin vuoden 2019 koirakoksi.
Opaskoiraan ei yleensä saa koskea kuin isäntä, mutta me saimme luvan kanssa taputella, silitellä ja puhua pehmeitä Leialle - prinsessa itse tosin katseli vähän ihmeissään ympärillään höperehtivää mummopiiriä.
Jari muistuttaa, että neuvotonta näkövammaista voi lähestys kysymyksellä "voinko auttaa" esimerkiksi ääniohjaamattomassa risteyksessä, julkisessa liikenteessä tai kaupassa, jonka tuotetulvasta on vaikea löytää sitä oikeaa piimäpurkkia.
Kahvipöydässä kyselin Jarilta, liippaako nykyhallituksen leikkausuho näkövammaisia. Joviaalin Jarin ilme vakavoitui: "Kyllä! Hyvinvointialueiden ja järjestöjen rahoitusvaikeudet vaikuttavat suoraan näkövammaisten arkeen..."
Jarin mutkaton asenne elämään, rohkeus ja positiivisuus hälvensivät ainakin minun pelkojani, jälkipuheista päätellen muidenkin kerholaisten. Lähtiessään mies vielä oven raosta teroitti, että omasta näöstä on huolehdittava ja lääkäriin heti, jos pienikin ongelma ilmaantuu. Varhaisvaiheessa todettuja sairauksia on paremmat edellytykset hoitaa.
ps. Iltapäivällä kuulen, että jo huhtikuussa tänä vuonna oli silmäsairauksien erikoissairaanhoidon jonossa 28 000 potilasta! (mh)