17.4. Digiklinikka 2
Varo huijaria!
Ennen kuin Verkosta Virtaa-miehet pääsivat ääneen, Pirkko kertoi tuoreen esimerkin, jossa joku mystinen taho vaati suoritusta muka perinnässä olevista olemattomista laskuista. Tämmöisistä viesteistä kokemuksia on useimmillakin kerholaisilla, joillekin on jopa soitettu ja tivattu tiukkaan sävyyn maksamaan jo moneen kertaan karhuttuja laskuja.
Vastaavassa tilanteessa on syytä pitää pää kylmänä ja muistaa, että asialliset yritykset eivät lähesty näin asiakkaitaan. Moiset sähköpostit pistetään oitis roskikseen, soittajalle lyödään luuri korvaan. Jos asia jää arveluttamaan tai hirvittämään apua pyydetään läheiseltä luotettavalta ihmiseltä tai perätään puhelimitse asian todenperäisyyttä suoraan kyseisen yrityksen asiakaspalvelusta, mikäli yritys on kotimainen ja tunnettu esim. pankki, posti, vakuutuslaitos, sähköfirma tms. Muut voi unohtaa.
Googlen palvelut: g-mail, kartat (maps), drive (pilvi), kuvat jne
Google-hakukonepalvelu on maailman käytetyin ja varmasti suurimmalle myös meistä tuttu. Täällä kertaa tutkimme Googlen g-mail-sähköpostia sekä Kuvat- ja Drive-palveluita. Vaikka nekin ovat jotenkuten tai ainakin niminä tuttuja, aina riittää vielä ihmeteltävää ja ahaa-elämyksiä.
Rutinoitunut kouluttaja Heimo Lindgren selosti niin, että jokainen ymmärsi miten digilaitteet, puhelin, läppäri, pöytäkone, tabletti ja jopa moderni pölynimuri tai jääkaappi liittyvät verkkoon ja miten kuvat siirtyvät älypuhelimesta Kuvat-palveluun ja säilyvät siellä jossain pilvessä, vaikka puhelin rikkoutuisi tai katoaisi. Moni halusi vielä Heimon esityksen jälkeen "vierihoitoonkin" eli henkilökohtaista ohjausta puhelinpulmiin. Heimon lisäksi tukiopetusta antoivat Verkosta Virtaa-kouluttajat Juha Viitanen ja Pekka Vartiainen.
Paljon jäi vieläkin kysymyksiä, mutta Heimon mukaan kannattaa muistaa Peppilotta Sikuriina Rullakatriina Kissanminttu Efraimintytär Pitkätossun tunnuslause: " En ole koskaan aikaisemmin kokeillut, mutta selviän siitä varmasti!"
Palataanpa syyskaudella asiaan uusin kysymyksin. Silloin käsitellään myös digitestamenttia, eli kuka poistaa meidät lukemattomista digipalveluista, sitten kun emme enää itse niitä käytä (mh).