24.1. Hyvinvoivat jalat
Olemme tallanneet tätä maankamaraa kymmeniä vuosia, jotkut meistä jo yli 90 ajastaikaa. Ei ihme, jos ennen niin kepeät kintut alkavat muistutella kuljetuista kilometreistä, ahtaista perintökengistä, turhamaisista "spittareista" ja neulakoroista.
Fysioterapeutti ja yrittäjä Sanna Koli näytti, minkälaiset jalkaterän vaivat vaikeuttavat liikkumista ja saattavat vaivata kroppaa niskaan saakka. Moni tunnisti kuvista oman vasaravarpaansa, vaivasenluunsa ja "luupiikkinsä" eli oikeammin plantaarifaskiitin.
Vaikka parhaisiin tuloksiin päästään puuttumalla jalkaterän vaivoivin mahdollisimman aikaisin, myös toivottomilta tuntuviin tapauksiin kannattaa häpeää tuntematta hakea apua, painottaa Sanna ja kertoo asiakkaista, jotka ovat tulleet hänen luokseen jalka muovipussissa tai jättisaappaassa, kun kotoa ei jalkaan sopivaa ja kivutonta kenkää ole löytynyt.
Jalkineiden hankinta on totinen pulma nykyään: niin kenkäkaupat kuin ammattinsa osaavat myyjät ovat kadonneet. Tavaratalojen hyllyiltä löytyvät kengät tulevat mistä maailmankolkasta sattuu, laatu ja materiaalit myös mitä sattuu. Nuoriso ostaa verkosta, mutta ikäihmisen on kyllä sovitettava kenkänsä eikä edestakainen postittelu kiinnosta pätkääkään - onko se edes ekologista...
Sannan liikkeestä, Neilikkatien Kantapajasta löytyy laatujalkineita, joissa on tilaa liikavarpaille ja vaivasenluille, saumat eivät hankaa diabeetikon ihoa rikki ja pohja joustaa niinkuin pitää. Hinnat kirpaisevat, mutta Sanna vakuuttaa, että huolella laatumateriaaleista valmistetut jalkineet kestävät vuosia.
Sanna korostaa, että jalkojen iho- ja kynsivaivat on myös hoidatettava, joko jalkahoitajalla tai jalkaterapeutilla. Rakenteellisiin vaivoihin auttavat jalkaterapeutit, jalkajumpat ja huolella valitut jalkineet. Sanna pitää myös "Jalat kuntoon"-kurssia aikuisopistolla. Ehkä saamme hänet vielä joskus kerhoon opastamaan, mitä itse voi tehdä jalkojen hyvinvoinnin eteen (mh).